Skip to main content

Susan Huurman

Eindeloze dierenliefde

Dat zat altijd al in Susan. Haar ouders legden haar geen strobreed in de weg, vonden het wel mooi. Na een wilde jeugd en wat baantjes daarna, kwam ze in 1991 bij de dierenambulance terecht. Later, in haar eigen tweedehands winkels (tussen 2002 en 2010), was haar inzet voor het welzijn van mens en dier duidelijk zichtbaar. Ze had steeds een ander goed doel waar ze geld naartoe stuurde. Aan mensen waarvan ze zag of wist dat ze weinig te besteden hadden gaf ze regelmatig wat weg. Ze werkte daarnaast ook nog bij de nachtopvang van IrisZorg waar ze daklozen en verslaafden hielp.

Tekst: Tessa Benders
Foto: Bart Nijs

Dit artikel is geschreven in 2021.

Groothartig is haar second name. Inmiddels werkt ze niet meer voor de dierenambulance en zet ze zich volledig in voor haar eigen fonds en de reddings-, en zoekacties. Zoals Susan zelf zegt: “Het is echt nodig, wie doet het anders?”

Non-stop het klokje rond

Het is fascinerend om te zien hoeveel tijd en moeite Susan steekt in al haar stichtingen, Facebookpagina's en fondsen. 24/7 benaderen mensen haar over vermiste of zieke dieren. Vaak gaat ze alleen op pad, maar gelukkig heeft ze mensen die haar helpen. Haar zoek- en hulpteam bestaat uit zo'n 30 personen, die in een gebied van Gennep tot Druten actief zijn. Sommigen hebben een chipreader, waarmee ze gevonden dieren snel identificeren. Als ze niet op pad is, dan zit ze thuis met haar telefoon en laptop in de aanslag. Ze beheert een fonds waarin ze mensen financieel steunt die de medische zorg van hun huisdier niet kunnen betalen. Met inzamelingen en loterijen (soms inclusief komische verkleedpartijen) haalt ze geld op waarmee bijvoorbeeld die ene levensreddende operatie toch kan plaatsvinden. Dit is voor velen een lesje next level toewijding.

Kattenvanger van Nijmegen

Dat sommige zoekacties dagenlang duren vindt ze niet erg. Als een echte ‘Inspector Gadget’ ligt ze soms 's nachts in de struiken te wachten op dat ene moment waarop de kat zich laat zien. Haar specialiteit is katten vangen. De juiste middelen helpen daarmee, de vangkooi heeft al vaak z'n dienst bewezen.

Als een echte ‘Inspector Gadget’ ligt ze soms 's nachts in de struiken te wachten op dat ene moment waarop de kat zich laat zien.

Een zwerfpoes met haar kittens vangen, oplappen, laten steriliseren (zodat er niet meer zwerfkatten worden geboren) en een goed thuis geven, is de ultieme beloning. Inmiddels is ze een bekende Nijmeegse geworden en ontving ze van het Omroep Gelderland-programma ‘De Gulden Gelderlander’ een waardering voor al haar werk. Maar voor haar gaat het duidelijk alleen maar om alle dieren en hun gezondheid.

Sweet home

Haar huis en de overkapte tuin zijn plekken waar Susan en haar huisdieren (3 honden en 5 katten) in harmonie leven. Er is veel te zien: persoonlijke spulletjes en familiefoto's. Haar muur heeft net een vrolijk zomers geel tintje gekregen en een bezoek aan een tweedehands winkel heeft wat mooie aanwinsten opgeleverd. Ze is wel een beetje toe aan wat rust. Het is wel veel allemaal.

Bekend van: Dier kwijt in Nijmegen, Stichting Kattenzorg Nijmegen en het Dierennoodfonds Nijmegen