Skip to main content

Sjanneke Boerland

Dans, Sjanneke, dans!

Zestien was Sjanneke Boerland (57) toen ze van een dierbare vriend een taart in ontvangst mocht nemen met deze tekst. En die tekst vertolkte wat ze ambieerde, wat haar bevloog en inspireerde, maar waarover ze -zo jong als ze was- nog onzeker was ze of dit danstraject, daar waar haar ambitie lag, wel een solide basis zou bieden voor de toekomst. Nu, jaren later, staat er één ding als een paal boven water: volg je passie. ‘Dansen maakt je blij.’

Tekst: Petey Peeters
Foto: Mathijs Hanenkamp

Aan talent ontbrak het haar zeker niet. Na haar middelbare schoolopleiding volgde Sjanneke de dansopleiding in Amsterdam. Een brede opleiding waar alle dansvormen aan bod kwamen: tap, jazz, modern, klassiek. Een opleiding die zij majestueus afrondde. Deze basis voedde een andere bron: het ondernemerschap. Getalenteerd als zij was, zo ondernemend en initiatiefrijk bleek zij ook te zijn. Terwijl ze de dansopleiding volgde, lonkte het ondernemerschap. “Ik woonde in Nijmegen en gaf tijdens mijn dansopleiding al lessen in Nijmegen en Boxmeer. Die incidentele lessen hebben wat getriggerd. Ik was ervan overtuigd dat hetgeen ik op en af deed, ik ook fulltime zou kunnen doen. Sterker nog: ik wilde mijn eigen dansstudio.”

En laat toeval niet bestaan. Gespot als getalenteerd danser, is Sjanneke toentertijd gevraagd om voor Nederland aan de wereldkampioenschappen dans in Italië deel te nemen. Gevierd als ze was op tv, in kranten en bladen, brak bij haar het besef door dat een eigen dansstudio geen droom meer was, maar werkelijkheid zou moeten worden.

En zo geschiedde. “Op 22e-jarige leeftijd had ik mijn eigen studio, mijn eigen pand in Nijmegen: boordevol ambitie, maar ook dito verantwoordelijkheden als jonge ondernemer. En die zijn en blijven pittig. Maar daar staat iets tegenover: dansen is en blijft een bijzondere manier van bewegen; van dansen word je blij. Door de combinatie van muziek en beweging kunnen mensen even alles vergeten en volledig opgaan in de ritmiek die die dans aangeeft. En zo is iedereen in staat om emoties, hoe klein of groot, te vertolken in dans, deze te omarmen en te uiten. Deze onbeschrijfbare energie maakt het voor mij mogelijk om steeds te dealen met dat wat er op mijn pad komt. Sterker nog: ik pluk dagelijks mijn kracht uit al die blije mensen -jong en oud- die mijn dansstudio bezoeken. Het mooie van mijn vak is dat ik altijd te maken heb met positieve, energieke mensen. Dat is wat dansen teweegbrengt.”

‘In Arnhem lopen ze met de neus omhoog en in Nijmegen met de neus omlaag’

In die danswereld is veel veranderd in de loop der tijd. Daar waar vroeger de focus vooral lag op klassiek, moderne dans en jazz, ligt nu ook de focus op urban. “Dansen is hiermee nog toegankelijker geworden. Niet alleen ik, maar ook jonge mensen in mijn team houden alle danstrends in de gaten en haken hierop in. In De Studio staan wij open voor alles wat er op dansgebied voorbijkomt. Ingegeven door social media en videoclips is dat niet zomaar wat, maar héél wat op dansgebied.”

Gezien haar talenten en ambities had Sjanneke uit kunnen vliegen, haar dansende horizon op het gebied van grootschalige producties elders kunnen verkennen. Toch blijven zij en haar talenten trouw aan Nijmegen. “Al ben ik niet in Nijmegen geboren, aan Nijmegen heb ik mijn hart verknocht. In de Nijmeegse grond zijn de roots van heel veel talent verankerd. En misschien zijn Nijmegenaren ook wel al te bescheiden op cultureel gebied. Het gezegde luidt dat ze ‘In Arnhem met de neus omhoog lopen en in Nijmegen met de neus omlaag’. Onbegrijpelijk waarom, naar mijn idee. Pre-corona heb ik De 24 uur van Nijmegen mogen organiseren omdat ik door een prijsvraag de ‘sleutel van de Schouwburg’ had gewonnen. Tijdens de exercitie om bekende Nijmegenaren (op het gebied van o.a. theater, dans, wetenschap, literatuur, mode, culinair) te vergaren, bleek al snel dat ik al dit talent moeilijk kon clusteren op één en dezelfde dag. Het is een wervelend, door talent opgetekend weekend geworden dat -gelukkig- een vervolg mag krijgen.”

En of het nu het vervolg van De 24 uur van Nijmegen betreft, het organiseren van grootschalige producties of het runnen van een eigen dansstudio, Sjanneke weet inmiddels van wanten en deelt haar ervaring maar al te graag; “Volg je hart, houd je vak bij en weet dat dit metier veel toewijding en werkuren vergt. De inhoud -en daar kan ik meepraten - is een meer dan een geweldig cadeau met een minstens zo grote, geweldige strik: dansen beweegt, beroert en verankert!”

 

Foto: Mathijs Hanenkamp