Skip to main content

Marianna Stolk

Een passie voor vintage

Vroeger was Marianna (38) niet erg bezig met kleding, ze droeg vooral basics. Op haar 30ste werd ze zich meer bewust van haar consumptiepatroon en besloot geen nieuwe kleding meer te kopen. Er ging een wereld voor haar open toen ze tweedehands en vintage ontdekte. Vintage kleding past haar heel goed; letterlijk en figuurlijk. Ze is 1,84m, heeft een smalle taille en brede heupen en vintage kleding heeft vaak een vrouwelijke pasvorm. Ook zijn de stoffen van goede kwaliteit met gedetailleerde prints in mooie bijzondere kleuren. 

Tekst: Tessa Benders
Foto: Marscha van Druuten

Dit artikel is geschreven in 2021, wil je zien waar Marianna op dit moment mee bezig is? Check dan haar LinkedIn pagina.

Uit de hand gelopen hobby

Na een aantal banen in vintagewinkels besloot ze met 6 to 8 vintage (jaren ‘60 tot ’80) kleurrijke, vintage kleding van goede kwaliteit (voor vrouwen) te gaan verkopen. Marianna verkoopt haar kleding bij ‘Ieder z’n Vak’ in de Lange Hezelstraat, via Instagram en Facebook, staat af en toe op een markt en mensen kunnen bij haar thuis komen shoppen. Het is eigenlijk een hobby: ze werkt ook nog als communicatiemedewerker.

Marianna BEP magazine Nijmegen 2

Kleurrijk

Zelf draagt ze alleen maar kleding uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80, de combinatie­­­ ­­blauw-paars-groen is favoriet. Op het moment draagt ze graag maxi-jurken. Haar collectie bestaat uit ongeveer 250 kledingstukken.­­­ De kleding koopt ze voornamelijk bij groothandels of kilosales. “Vorig jaar vond ik via Marktplaats een vrouw wier moeder was overleden die een kledingkast vol jaren ’70 kleding had. Daar heb ik de mooiste, echt unieke items vandaan.” Ook vindt ze muziek, design en meubels uit die tijd mooi: dat is ook aan haar interieur te zien. “Ik leef verder niet conform de waarden en normen uit die tijd. Overall was men vroeger natuurlijk best conservatief en dat ben ik zeker niet.”

Vintage in Nijmegen

Marianna vindt Nijmegenaren vrij behoudend qua echte vintage kleding: “Basic kleuren en veel van hetzelfde. In steden zoals Rotterdam en Arnhem zie je dat mensen zich meer onderscheidend durven te kleden.”

Bewust kiezen

Ze vindt het belangrijk dat mensen dragen wat ze mooi en leuk vinden, zonder bezig te zijn met wat anderen ervan denken. Ze hoort vaak: ‘Wat een mooie jurk heb je aan, ik wilde dat ik dat durfde te dragen.’ Marianna denkt over alles wat ze consumeert na: waar komt het vandaan, door wie is het geproduceerd, hoe komt het hier. “Ik hoop dat mensen zich meer bewust worden van de impact van de kledingindustrie. Jouw (goedkope en dure!) kleding is vaak door iemand gemaakt die werkt onder erbarmelijke omstandigheden en er belanden tonnen nieuwe kleding op de afvalhoop. Als je kiest voor nieuwe kleding, kies dan voor een duurzaam merk. Maar het is natuurlijk het beste, en het leukste, om te kiezen voor iets dat al geproduceerd is! Ieder item is uniek, dus het voelt als een klein feestje als je iets vindt dat je leuk vindt én goed past.”

Marianna BEP magazine Nijmegen 2